nedeľa 27. septembra 2015

Zlatá Syringa

Po tom, čo bol veľmág Progod zastavený a svet ochránený pred jeho šialenstvom, sa Karmína vracia do svojho rodiska - Nebeského hlavného mesta Syringy, spolu so svojou spoločníčkou a priateľkou Myrou.
Všetko sa zdá idylické, až kým nie je ohrozený život Syntiany, najlepšej priateľky Karmíny, a zavraždený jej snúbenec Zacharián. Podozrenie padá na Myru a tá musí dokázať svoju nevinu a zachrániť svoj vzťah s Karmínou.


Úvod do sveta, ktorý som stvorila a pestujem si ho toľko rokov, koľko som nenapísala ani ň.
Vyšla som z cviku, poviedka je kostrbatá, všelijaká, viem, ale niekde musím znova začať, keď chcem, aby ten svet ožil v hlavnom príbehu.

 

Vysvetlivky pre lepšie pochopenie deja:
Existujú štyri nebeské mestá - Syringa (hlavné nebeské mesto), Rosa, Konsolida, Forsítia. Zostrojil a založil ich Zalafián Zakladateľ pred mnohými storočiami a jeho potomok Severián Syringský je veľkovojvodom, ktorý vládne Syringe, a taktiež má hlavné slovo v Spojenectve Nebeských miest, ktoré tvoria vojvodovia ostatných troch nebeských miest a niekoľko vysokopostavených zástupcov šľachty vo funkcii radcov.
Šľachtické mená v nebeských mestách majú vždy koncovku v mužskom rode -ián/-ian a v ženskom -iána/-iana. Čím dlhšie meno, tým dôležitejšia osoba.
Toto už začína preberať aj šľachta v Tambergu, kráľovskom zemskom meste.
Celé meno Karmíny je Karminiana Syringská z rodu Zalafiána Zakladateľa, no vystupuje pod menom Karmína. Myra a jej priatelia v zemskom svete ju volajú Mina.
Myra pochádza z Targu, čo je žoldnierske a vojenské výcvikové stredisko blízko Tambergu, ktoré patrí jej matke. Vojaci odtiaľ sú vysoko cenení a braní do služieb samotného kráľa.
Aro alebo Astarotián z Tambergu, narodil sa v šľachtickej rodine v Tambergu, neskôr utiekol z domu a teraz žije žoldnierskym životom s Bernom.
Bern je sirota, ktorú našli pred mnohými rokmi na prahu Targu (čo nie je nič nezvyčajné, matky vedia, že tu budú mať síce tvrdý život, ale zabezpečí im to lepšiu budúcnosť, než akú by im ony mohli dať). Myra a Bern spolu vyrastali a stali sa z nich najlepší priatelia.
 
Mnoho vecí mám ešte nedomyslených alebo váham či je to tak naozaj dobre, ale dúfam, že za písania ma osvieti a vymyslím všetko, čo potrebujem.
 
Ak bude potreba ešte niečo vysvetliť, neváhajte sa v komentároch spýtať.
 
Prvú kapitolu pridám, ak by ste boli zvedaví a chceli si to prečítať. Stačí sa ozvať a vyjadriť záujem.

5 komentárov:

  1. No, odvykla som si čítať niečo, čo má viac ako tri postavy (preháňam, ale len máličko a väčšou pravdou by bolo, že som si odvykla od čítania celkovo) a v menách sa strácam, hlavne, keď sú takto komplikované, ale ak budú v deji predstavovaní postupne, nemal by to byť problém.
    K tým menám ešte. Ja sama mám problém s menami a preto mi vznikajú všelijaké šialenosti, takže mám pre toto pochopenie. Len nechcela by si trocha pozmeniť ten názov Syringa? Strašne mi to evokuje anglické syringe a potom to pôsobí ako mesto narkomanov alebo doktorov :D
    (a ešte možno Targ, ako Nový Targ v Poľsku, tu by možno pomohla len malá úprava na Tark, napríklad)

    ale chcem si to prečítať, tak by som vedela povedať viac, motivovať viac, konštruktívne kritizovať viac :D a hlavne ma zaujíma, čo sú to nebeské mestá :D

    (sama by som sa mala dokopať k veci, čo mám v hlave už dlho, len som sa dostala do bodu, kedy postavy mám premyslené a zisťujem, že dej nie je nič moc :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Syringu rozhodne nebudem meniť, jednak už to mám zžité, a po druhé je to z latinského názvu pre orgován :) Všetky 4 názvy nebeských miest majú názov odvodený z latinských mien kvetov (trocha profesiálna degenerácia :D). A Targ mi nevadí, že niečo také existuje v Poľsku. Nikdy sa nevyhnem zhodám s reálnym svetom, nech si vymyslím akýkoľvek názov. Niekomu to bude pripomínať to či ono, a ja som o tom nemusela nikdy počuť. I keď tá zmena na Tark neznie zle :) (ale tuším som to už niekde počula :D )

      A jasné, postavy sú predstavované postupne, takže dúfam, že to nebude príliš veľa informácií na čitateľa. Mám problém aj s tým, že potrebujem nejak predstaviť ten svet, a ako funguje, ale zas nemôžem to všetko napísať v poviedke, lebo sa to tam nehodí, či už by to bolo príliš informácií.

      Ďakujem za komentár. Budem sa tešiť na ďalšie postrehy a kritiku :)

      Odstrániť
    2. V pohode :D Rozhodne ťa nechcem nútiť niečo meniť, len som chcela upozorniť na to, že to môže iným tvoriť iné asociácie a plne ťa chápem, ak by mne chcel niekto meniť moje názvy preto, že je to trebárs nadávka v svahilčine, tiež to budem ignorovať :D
      Ja som sa snažila gúgliť, mala som trebárs perfektný názov pre jedno mesto, zistím, že to nórska dedina. Pozmením to trocha a je z toho iná nórska dedina. Škrípajúc zubami a nadávajúc na nórske dediny som do tretice dačo zbúchala :D

      Čo sa týka informácií, to asi závisí od toho, na aké dlhé si trúfaš :D A veľa šťastia s tým, ono je to desne ťažké odhadnú´t

      Odstrániť
    3. Práve preto negooglim názvy, čo som vymyslela, lebo by ma asi kleplo :D Hoci, nedalo mi a vygooglila som si Karmínine meno, keď som ho vymyslela či náhodou sa nevolá tak nejaká iná hrdinka a našlo mi to folklórovú skupinu :D Tak myslím, že tieto dve Karmíny by sa mýliť nemali :D

      Bojím sa niečo dlhé začínať, lebo sa poznám a po prvotnom nadšení a napísaní niekoľkých strán za jednu noc, ma to nadšenie opustí a som v prčicích, lebo už sa mi nechce pokračovať :D
      Preto toto by nemalo byť dlhé ani komplikované, len taká skúška, aby som sa rozpísala.

      Odstrániť
    4. Tak potom ťa obdivujem, že toľko pozadia k niečomu krátkemu :D Ja som pred rokmi začala niečo dlhšie, na skúšku... a nejako som prestala písať úplne :D Vždy si hovorím, že už isto začnem a nič z toho :D

      Odstrániť