sobota 13. októbra 2012

Everything happens to me

Cez prázdniny som súhlasila s Johnovým "Nothing happens to me." ale odkedy som v Brne, musím to pozmeniť, viď nadpis.


Čistírna odpadních vod Náměšť nad Oslavou

Včera som bola na výjazde. Veď prečo nie, mala som voľný deň, ostávala som v Brne a bolo to zadarmo a zaujímavé.

Prvá destinácia bola čistička odpadových vôd v Náměšti nad Oslavou.
Voda tam najprv prekoná mechanické čistenie, čiže je zbavená veľkých nečistôt (Nevyhadzujte do záchoda vlhčené obrúsky, lebo menším čističkám to pôsobí problémy!) a potom putuje na chemické čistenie. Výsledkom je čistá voda a sexy kal, ktorý sa buď spaľuje alebo ďalej používa.

Pár fotiek z chemického čistenia.
Hovorím, že je strašne sexy.

Z Náměšti sme sa vydali do Heraltíc obzrieť heraltický vodovod. Ten sa pýši nejakým ocenením za šetrné včlenenie stavby do prírody a tiež veľmi kvalitnou vodou, ktorá je charakteristická nízkym obsahom dusičnanov, takže je vhodná aj pre kojencov.

Vodovod zásobuje mesto Třebíč. Hoci v Třebíčí netečie čisto heraltická voda (mieša sa voda z viacerých vodovodov), ale môžete si ju kúpiť z automatov, ktoré sú v Třebíči umiestnené (liter stojí korunu).
Voda z Heraltíc sa dopravuje 13,5 km dlhým potrubím bez použitia čerpadiel či iných hračiek, všetku prácu vykoná gravitácia. Heraltický vodovod je v nejakých, myslím, 560 m.n.m. a Třebíč o 70 metrov nižšie.
Vodovod funguje od roku 1938. Kopali ho ručne, tuším 2000 ľudí, prevažne z Brna, ale mali tam hospodu, takže všetko bolo v poriadku! 

 Bolo krásne hmlisto. Nádherný pohľad.

 Táto fotka, ach, juj, ááá! :D Nie že by bola nejak pekne odfotená, ale to, čo zachycuje, je nádhera. Dojí ma ma to! T.T (Teraz ma dojíma všetko.) som na seba hrdá, že som si takú peknú fotku spravila. Chválim sa. (Niekto to musí spraviť.)
 Odtiaľto sa, tuším, "cucá" voda. Umiestnené je to v tom lesíku, čo máte odfotený vyššie a týchto "cucacích" zariadení majú viacero.

(Btw, ako sa dávajú obrázky vedľa seba? Čarujem tu s tým a nič :D)
Posledné miesto nášho výjazdu bola Vranovská přehrada. Konečne mi bolo teplo (posilnila som sa vareným vínom). Nalodili sme sa na palubu peknej loďky, ktorej meno som zabudla a celú hodinovú plavbu sme počúvali výklad. (Plaviť sa po Dunaji je aj tak viac kúúl!)


O šiestej večer som sa doplazila na izbu, trocha som sa skultúrnila a vyrazila na koncertík. Milovaní Hate Control hrali.
Síce bolo málo ľudí, ale aj tak bolo fajn. Jednak preto lebo som si kecla s anglickou kapelou Undercurrent (ten prííííííííízvuk!), hoci som mala zaľahnuté v ušiach a bola som vyčerpaná. Škoda, že zdrhli, keď dohrala prvá kapela. Ale zrejme mali veľa práce, predtým než nechajú oženiť sa jedného člena vo Fínsku :D
No, aspoň som ich stihla naučiť "Ďakujem." "Ako sa máte?" "V poriadku." Posledné spomínané im robilo dosť problémy :D A tiež som im trocha osvetlila, ako to je s češtinou a slovenčinou.
Manažér, s ktorým som sa najviac bavila, mi stále opakoval meno kapely, a tiež mi prízvukoval, aby som si ich nezabudla pozrieť na Youtube a Facebooku :D
 Keď som odchádzala, kúpila som si ešte controlácke tričko. Nuž, narodeniny sa blížia :D

Na tom výjazde s nami bolo aj pár španielskch jedincov, a keď hovorili, mala som problém prestať si v hlave opakovať: "OMFG. ŠPANIELČINA! SEXY!" A potom stretnem Angličanov a mám znova podobný problém. Už mi len chýbalo stretnúť Nemcov :D

Pridala som si na zoznam krajín, ktoré musím navštíviť aj Veľkú Britániu. Nikdy som nechápala, prečo sa tam všetci serú a čo je tam také super... ale už asi prepadám jej kúzlu aj ja.
Takže aktuálny zoznam:
  1. Austrália, Nový Zéland, Tasmánia
  2. Galapágy
  3. Madagaskar
  4. Africké savany a džungľu
  5. Amazonský prales
  6. Island
  7. Japonsko
  8. UK
A potom, keď budem mať toto prioritné precestované, prídu narad neprioritné :D (Dúfam, že zatiaľ kým budem cestovať, mi neschradne môj ostrov s vilou... to by bolo veľmi nemilé! Snáď budem mať schopných zamestnancov, ach!)


A ešte jedno video, ktoré mi dnes Syslík poslal. Smejem sa, strašne. :D


1 komentár:

  1. Máš moc úzku stránku takže obrázky vedľa seba nedostaneš, skús rozšíriť stránku alebo zmenšiť obrázky :D

    OdpovedaťOdstrániť